Известие

Collapse
No announcement yet.

Мигаща лампа за бензин на таблото на Алфа 155 8V 94'

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Мигаща лампа за бензин на таблото на Алфа 155 8V 94'

Здравейте, Колеги,
    Проблема е че таблото с уредите премигва леко като се движа по неравен път, а лапмата за бензина е като дискотечно осветление. Иска ми се да проверя дали масата на таблото е ОК, която според Мануала е в ляво под таблото (G148b). Преди да съм разглобил половината табло бих искал някой ако се е "ровил" до там да сподели колко трудно достижима е.
    Attached Files
    Last edited by troopa13; d.m.y г., 18:38.
    Alfa Romeo 145 1.3 Boxer '95 - отиде си ...
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8V S.S. Silverstone '94 - Вече при друг ценител на модела
    Alfa Romeo 159 1.9 Ti 1.9 JTDm 16V '09

Колеги, след няколко минутен опит да напипам поне къде се намира въпроснта маса, провирайки ръка покрай кутията с предпазителите и опипвайки активно зоната отляво под таблото... се отказах да я търся.
    Но все пак опита имаше и положителен ефект - открих че някои от буксите които отиват към бушоните са леко извадени - наместих ги. След това проверих по-лесно достижимите "маси" в багажника ( точно под стоповете) - разхлабих ги леко ( при разкачен акумулатор), позачистих и напръсках с контактен спрей, след което здраво ги затегнах.
    Преди няколко дни проверявах нивомера ( но извън течност и само в крайно положение, т.е. вертикално изправен) и съпротивлението беше в нормата според ръководството. При снощната проверка имах гориво според стрелката малко над четвърт (мисля че е що годе вярна спрямо разхода който съм засичал и километрите които съм изминал)и само разкачих буксата и съпротивлението на нивомера също беше в нормата (малко по-малко от стойността дадена в ръководството за 1/4 резервоар, т.е. съвпада с показанията на стрелката).
    Леко закривих пиновете на нивомера за да контактува буксата по-добре.
    Следващата стъпка беше да разкача таблото с уредите. Премерих съпротивлението на изводите, които идват от нивомера (на най-голямата букса, която се намира в десния край -гледано от мястото на шофьора - точно зад лампата за бензина (табло модификация А мисля е моето). Кабелите са розов - други розови кабели няма на никоя друга букса (поне при мен) и съседния му (не помня черен или син беше), мисля че се падаха 4 и 5 пин. Та съпротивлението беше със същата стойност както при нивомера в багажника - т.е връзката е добра.
    След като се уверих че нивомера показва адекватни стойности, стигнах до извода че лампата, която осветява въпросното оранжево поле с бензиноколонка не е както трябва. Свалих я - имаше леко зацапване и всъщност беше доста стегната, наложи се да я завъртя, за да я разкача с помощта на клещи. Позачистих я и отново я монтирах.
    Интересното е , че след като отново закачих акумулатора и всички тези процедури, лампата продължаваше да свети ( светва няколко секунди след като дам на контакт). Но след около 10 - 12 км шофиране, О Чудо лампата само присветваше когато бензина се поразплиска в резервоара в някой завой ( знам че скоро трябва да заредя - 145 -цата ми правеше същото когато е останала само със 10-на литра бензин), и стрелката слезе до около 1/8 - прибл. ниво 7-8 литра. След като се поуспокои бензина в резервоара на правата, стрелката си се връща леко нагоре и лампата отново изгасва.
    Не знам коя от всичките процедури е помогнала, но поне при мен засега проблема е решен без много разглобяване.
    Надявам се темата да бъде полезна на колегите със същите дразнения и дано съм бил достатъчно ясен в дългите си обяснения.
    Успех на захваналите се
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8V S.S. Silverstone '94 - Вече при друг ценител на модела

Comment

Добре си се поровил из ел. системата на колата.
      А свали ли таблото с уредите, да видиш има ли все пак там някаква обща маса?
      И това с лампата си е обща за 155 характеристика. И при мен си мига по завои и т.н. дори над 1/3 пълен резервоар.
      Аз лично съм я игнорирал дали свети или не и си ползвам стрелката. Не че и тя не дава отклонения по завои и т.н., но има моменти в които е вярна.

Даването на газ, води до пристрастяване!
      Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
      Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Да, с времето се свиква и на лампата и на стрелката. Стрелката почваш подсъзнателно да осредняваш стойностите, които показва при покой, при ляв завой (качва нивото) и при десен завой (смъква нивото, щото бензинът отива наляво) Всъщност не съм убеден, че проблемът е в самия нивомер толкова, колкото в резервоара-няма в него преградки, които да му пречат да се плиска май

Comment

Днес мисля да се поразровя малко по-дълбоко защото проблема пак се появи, но открих един ред от ръководството, на който не бях обрнал внимание. Там пише, че в "уреда за показване на нивото на горивото" има електронно устойство, което сравнява постъпващия сигнал с предварително зададени 262 Ома - което отговаря на 7 литра в резервоара. При достигане на това съпротивление лампата светва. Т.е. това устройство е някакъв компаратор може би, който или е дефектирал или се е зацапал, в следствие на което съпротивлението е по-високо и лампата светва (първоначално мъждука и премигва). Като сваля таблото ще направя и снимки на вече надявам се правилно сработваща лампа.

Comment

Мисля, че този път се преборих с проблема и открих каква е причината за проблема. Тъсенето беше малко по-детайлно, но самият ремонт става за минутки.
            Както писах по-рано в таблото има компаратор, който сравнява постъпващите стойности с предварително зададени ( изменя се предполагам напрежението в зависимост от съпротивлението - не съм чак толкова на ти с принципа на който работи "показателя за гориво на таблото"), та стойността с която се сравнява е 262 Ома.
            На снимките по-долу съм показал кои са пиновете по които постъпва сигнала от нивомера - на най-голямата букса отзад на таблото се ориентирате по розовия кабел ( само за нивомера е такъв) и съседния му - пин 3 и 4. Сигнала се прадава по-пътечките до две шпилки. В таблото са две основни платки, които се свързват посредством тези шпилки. "Горната" платка е захваната за шпилките с гайки. Та сигнала преминава по пътечките, предава се през шайба под гайката, самата гайка, шпилката и достига до съответния показател, в случая нивомера (Нивомера е най-вляво на снимката)
            След като развих гайките забелязах, че има зацапване на шайбите, а и гайките не бяха особено стегнати, вероятно от множеството вибрации, които са неизбежни по нашите пътища, а и от възрастта на нашите Любимки са се поразхлабили. Съответно зачистих шайбичките и позатегнах гайките ( внимавайте да не прекалите със затягането, защото платката е крехка).
            (Ако искате (който се захване) пробвайте дори и без да разкачате буксите ( само измъкнете напред таблото с уредите) само да дозатегнете 4-те гайки за нивомера.)

Преди разглабянето стрелката ми беше малко над средата между 1/4 и 1/2 и бензиноколонката светеше ярко и дразнещо.

След зачистването направих тест - малко по-рязко и бързане завиване на плаца - стрелката слизаше до малко под 1/4 в някои случаи от плискащия се в резервоара бензин - лампата дори не премигна ( ако стрелката поне ви е вярна, лампата трябва да светне около средата между 0 и 1/4, т. е. около 1/8.

Надявам се ефекта да е по-дълготраен и да съм помогнал за отстранявенто на "допълнителното оранжево осветление на таблото".
            Attached Files

Comment

Решението е потвърдено. Вече 2 седмици лампата светва на около 1/8 показание на стрелката. А и стрелката стана по-малко чувствителна на завои.

Comment

Аз това с тези гайки на таблото го играх едно време, като си смених моето табло с непипано такова от джамбази и всички на всички гайки освежих контактите, но в момента и особенно зимата лампата понякога светва и с около 18л. бензин.

Даването на газ, води до пристрастяване!
                Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

На този етап решението работи. Да се надяваме че ефекта ще е по-дълготраен.

Comment

Първоначално публикувано от troopa13 Покажи съобщение
                    На този етап решението работи. Да се надяваме че ефекта ще е по-дълготраен.
                    да уеее

155 осем хиляди клапана 16 вериги
                    0884650778 токи4а

http://www.youtube.com/watch?v=JLPSY...eature=related

Comment

Working...
                    X